Linecká kolečka, vanilkové rohlíčky, kuličky a mnoho dalšího vánočního cukroví se postupem let stalo osvědčenou klasikou, která nesmí chybět na sváteční hodovací tabuli. Vzniká mnoho nových kuchařek, které nabízejí zajímavé recepty. Často jsou ovšem finančně náročné a přeslazené. Samozřejmě, že se najdou zlaté výjimky. My se v tomto článku vydáme po stopách zapomenutého cukroví z dob mládí našich babiček i prababiček. Pokud vás některý z receptů zaujme, není problém si jej vytvořit i během roku ke kávičce. Suroviny jsou v obchodech snadno dostupné, často stačí zavítat jen do domácích zásob. A jdeme na to…
Ingredience:
Postup:
Mouku smícháme s práškem do pečiva a vysypeme ji na vál. Citron pořádně omyjeme a nastrouhanou kůru z něj přidáme spolu se žloutky, smetanou, rumem, krupicovým cukrem a špetkou soli do mouky. Vypracujeme hladké těsto. Vzniklé těsto rozdělíme na 4 díly. Jeden vezmeme a zbytek přikryjeme utěrkou. Postupně vyválíme každý díl těsta a z plátů vykrajujeme pomocí nože nebo formiček obdélníky. Každý tvar nařízneme do kříže nebo dvěma zářezy. Ve fritovacím hrnci nebo ve vyšší pánvi rozpálíme olej a postupně v něm osmažíme všechny obdélníky.
Usmaženou pochoutku necháme okapat a posypeme moučkovým cukrem.
Potřebujeme:
Postup:
Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem. Přidáme hladkou mouku, mleté ořechy a nastrouhanou čokoládu. Vypracujeme hladké těsto, poté necháme v lednici hodinu odpočinout. Těsto vtlačujeme do formiček a pečeme ve středně vyhřáté troubě dokud nemá narůžovělou barvu. Ještě za tepla obalujeme v moučkovém cukru.
Potřebujeme:
Postup:
V míse smícháme do zhousnutí vejce s cukrem, mletý zázvor a citronovou kůru. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vypracujeme hladké těsto, které vyválíme asi na 3 mm silný plát. Z těsta vykrájíme formičkami různé tvary, které necháme na plechu vyloženém papírem na pečení do druhého dne odležet. Druhý den pečeme v troubě vyhřáté na 150-160 °C skoro dozlatova, až budou zázvorky zespodu nafouklé.Musí mít bílou barvu (nejlépe se pozná, je-li zázvorka upečená, když jednu zdvihneme a podíváme se na její spodní část, musí držet pohromadě a zespodu zůstat skoro nepoznatelně narůžovělá).
Potřebujeme:
Postup:
Nejprve utřete máslo, cukr, med a vaječné žloutky se dvěma lžícemi vody a rumem, poté přidejte citronovou kůru, vanilku, sodu a mouku. Z vypracovaného a vyváleného těsta nakrájejte tyčinky. Předehřejte si troubu. Tyčinky se pečou na 180 °C 10 minut. Jakmile vychladnou, půlku každé medové tyčinky namočíte v čokoládové polevě.
Sádlové pracny
Potřebujeme:
Postup:
Suroviny na sádlové pracny smíchejte a vypracujte těsto. Pracny upečete v předehřáté troubě na 160 °C. Z formiček je vyklepněte až zchladnou, jinak se vám mohou rozpadnout.
( Formičky se dají použít jakékoliv, ale nejvhodněší jsou ty, které jsou určeny přímo na pracny).
Potřebujeme:
Postup:
Sypké suroviny prosejte na vál, přidejte ostatní ingredience a vypracujte těsto, které necháte odpočinout v chladu. Těsto vyválejte v tenkou placku. Vykrajované tvary pečte zhruba 8 – 10 minut při teplotě 180 °C. Opět by mělo mít hotové cukroví narůžovělou barvu.
Do redakce nám můžete zasílat svoje oblíbené recepty na cukroví. Rádi se nechám inspirovat a pomlsáme něco nového. Vydařené pečení!
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..