Staročeské vánoční cukroví

Linecká kolečka, vanilkové rohlíčky, kuličky a mnoho dalšího vánočního cukroví se postupem let stalo osvědčenou klasikou, která nesmí chybět na sváteční hodovací tabuli. Vzniká mnoho nových kuchařek, které nabízejí zajímavé recepty. Často jsou ovšem finančně náročné a přeslazené. Samozřejmě, že se najdou zlaté výjimky. My se v tomto článku vydáme po stopách zapomenutého cukroví z dob mládí našich babiček i prababiček. Pokud vás některý z receptů zaujme, není problém si jej vytvořit i během roku ke kávičce. Suroviny jsou v obchodech snadno dostupné, často stačí zavítat jen do domácích zásob. A jdeme na to…


Staročeské boží milosti

Ingredience:

  • 1 ks citron
  • 200 ml smetany
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 5 ks žloutků
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 280 g hladké mouky
  • 3 lžíce rumu
  • olej, sůl, cukr moučka

Postup:

Mouku smícháme s práškem do pečiva a vysypeme ji na vál. Citron pořádně omyjeme a nastrouhanou kůru z něj  přidáme spolu se žloutky, smetanou, rumem, krupicovým cukrem a špetkou soli do mouky. Vypracujeme hladké těsto. Vzniklé těsto rozdělíme na 4 díly. Jeden vezmeme a zbytek přikryjeme utěrkou. Postupně vyválíme každý díl těsta a z plátů vykrajujeme pomocí nože nebo formiček obdélníky. Každý tvar nařízneme do kříže nebo dvěma zářezy. Ve fritovacím hrnci nebo ve vyšší pánvi rozpálíme olej a postupně v něm osmažíme všechny obdélníky.

Usmaženou pochoutku necháme okapat a posypeme moučkovým cukrem.

 

Vyskakovací cukroví

Potřebujeme:

  • 180 g másla
  • 220 g moučkového cukru
  • 80 g hladké mouky
  • 100 g strouhané čokolády
  • 180 g mletých ořechů

Postup:

Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem. Přidáme hladkou mouku, mleté ořechy a nastrouhanou čokoládu. Vypracujeme hladké těsto, poté necháme v lednici hodinu odpočinout. Těsto vtlačujeme do formiček a pečeme ve středně vyhřáté troubě dokud nemá narůžovělou barvu. Ještě za tepla obalujeme v moučkovém cukru.

 

Zázvorky

Potřebujeme:

  • 560 g hladké mouky
  • 500 g práškového cukru
  • 30 g mletého sušeného zázvoru
  • 4 ks celá vejce
  • 1 ks prášek do pečiva
  • 1/2 ks citrónu (kůra)
  • mouka na pracovní plochu

Postup:

V míse smícháme do zhousnutí vejce s cukrem, mletý zázvor a citronovou kůru. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vypracujeme hladké těsto, které vyválíme asi na 3 mm silný plát. Z těsta vykrájíme formičkami různé tvary, které necháme na plechu vyloženém papírem na pečení do druhého dne odležet. Druhý den pečeme v troubě vyhřáté na 150-160 °C skoro dozlatova, až budou zázvorky zespodu nafouklé.Musí mít bílou barvu (nejlépe se pozná, je-li zázvorka upečená, když jednu zdvihneme a podíváme se na její spodní část, musí držet pohromadě a zespodu zůstat skoro nepoznatelně narůžovělá).

 

Medové tyčinky

Potřebujeme:

  • 550 g hladké mouky
  • 40 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g medu
  • 2 vaječné žloutky
  • 1 polévkovou lžíci rumu
  • 2 polévkové lžíce sody
  • čokoládová poleva
  • citronovou kůru a mletou vanilku

Postup:

Nejprve utřete máslo, cukr, med a vaječné žloutky se dvěma lžícemi vody a rumem, poté přidejte citronovou kůru, vanilku, sodu a mouku. Z vypracovaného a vyváleného těsta nakrájejte tyčinky. Předehřejte si troubu. Tyčinky se pečou na 180 °C  10 minut. Jakmile vychladnou, půlku každé medové tyčinky namočíte v čokoládové polevě.

Sádlové pracny

Potřebujeme:

  • 150 g sádla
  • 180 g cukru
  • 280 g hladké mouky
  • 100 g mletých ořechů
  • mletý hřebíček
  • nastrouhaná čokoláda ( dá se vyměnit za kakao)

Postup:

Suroviny na sádlové pracny smíchejte a vypracujte těsto. Pracny upečete v předehřáté troubě na 160 °C. Z formiček je vyklepněte až zchladnou, jinak se vám mohou rozpadnout.

( Formičky se dají použít jakékoliv, ale nejvhodněší jsou ty, které jsou určeny přímo na pracny).

 

Anýzky

Potřebujeme:

  • 1 lžičku mletého anýzu
  • špetku prášku do pečiva
  • 250 g moučkového cukru
  • 550 g polohrubé mouky
  • 1 lžičku vanilkového cukru
  • 60 g másla
  • 2 vejce
  • 200 ml zakysané smetany

Postup:

Sypké suroviny prosejte na vál, přidejte ostatní ingredience a vypracujte těsto, které necháte odpočinout v chladu. Těsto vyválejte v tenkou placku. Vykrajované tvary pečte zhruba 8 – 10 minut při teplotě 180 °C. Opět by mělo mít hotové cukroví narůžovělou barvu.

 

Do redakce nám můžete zasílat svoje oblíbené recepty na cukroví. Rádi se nechám inspirovat a pomlsáme něco nového. Vydařené pečení!


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..