Není nic lahodnějšího než čerstvý chleba s vlastnoručně vyrobenou „vepřovkou“. Přiznejme si, vepřové konzervy, které se dnes dají koupit, už tak nějak nejsou, co bývaly. Takže s chutí do toho, půl je hotovo. Na přípravu 3 menších skleniček budete potřebovat:
Nejprve si maso naložte, použijte větší mísu. Do ní vložte bůček, který pořádně nasolte, opepřete, prolisujte do něj česnek a přidejte majoránku a trošku kmínu. Vše zalíjte olejem, tak aby bylo maso ponořené. Vše uložte do ledničky a nechte minimálně 24 hodin odležet.
Druhý den maso vytáhněte a odřežte z něj kůži. Zbytek masa nakrájejte na kostičky o velikosti 1,5 cm.
Nyní máte dvě možnosti:
Varianta A: Kostičky masa naskládejte do zavařovacích skleniček, pěkně to tam udusejte a nahoru dejte kus kůže. Díky kůži se vám vytvoří sulc, proto je důležité ji tam přidat. Nakonec do skleničky nalijte cca 1dcl vody. Skleničky dobře uzavřete a dejte do hrnce s vodou. Voda v hrnci by neměla vařit, spíš jen lehce vřít. Vepřovky vařte minimálně 2 hodiny. Pak je vyjměte z hrnce a nechte i s obsahem dobře zchladnout. Druhý den dejte skleničky znovu vařit na dvě hodiny. A máte hotovo.
Varianta B: Kostičky masa vložte na pekáč, který jste vymazali sádlem. Nahoru na kostičky vložte odřezanou kůži. Maso přikryjte a pozvolna pečte na 180 stupňů zhruba 2,5 hod. Upečené maso naskládejte do skleniček spolu se šťávou, která zůstala v pekáčku. Skleničky vložte do hrnce s vodou a vařte minimálně 20 min, aby se vepřovka zakonzervovala.
U druhého způsobu se vám maso trošku speče, takže vyrobíte pouze dvě skleničky.
Nezapomeňte, že zavařujete maso a ne marmeládu, takže po vyjmutí z hrnce neotáčejte skleničky dnem vzhůru!
Je to jednoduché a moc dobré, ničeho se nebojte, určitě to zvládne i kuchař amatér.
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..